در سیستم کامپیوتری که هر یک از ما در اختیار داریم اطلاعات زیادی ذخیره میشود. این سیستمهای کامپیوتری دارای دو نوع مموری جهت میباشند.
یکی از این مموریها رم میباشد که در بخش اجرای سیستم کاربرد دارد و بخش دیگری از مموری هارد را تشکیل میدهد که اطلاعات موردنیاز را ذخیره میکند. بسیاری از کاربران سیستمهای یارانهای اطلاعات خود را نظیر فیلم و عکس، موزیک، بازیهای رایانه یا بسیاری از اطلاعات مربوط به یک وبسایت یا شبکه را ذخیرهسازی میکنیم. تمام اطلاعاتی که ما در اختیار دارید در سختافزاری به نام هارد ذخیرهسازی میشود.
هاردها دارای میزان فضاهای متفاوتی هستند و هر کدام از آنها باتوجهبه میزان اطلاعاتی که قصد ذخیرهکردن آنها را داریم مورداستفاده قرار میگیرد.
هارد همچنین باتوجهبه کامپیوترها یا لپ تاب و مک متفاوت هستند و انواع مختلفی دارند. در ادامه با تیم اسمارت تی جهت آشنایی با انواع هاردها همراه باشید.
انواعهارد
اصلیترین تقسیمبندی هارد بهصورت شامل دو بخش هاردهای اینترنال و هاردهای اکسترنال میشوند.
هاردهای اینترنال
هاردهای اینترنال هاردهایی هستند که مستقیم به سیستم متصل میشود و جهت ذخیرهسازی اطلاعات بهصورت دایمی مورداستفاده میگیرد. با اینکه این هاردها را هم میتوان با خود حمل کرد و به سیستمهای دیگری متصل کرد؛ اما باتوجهبه وظیفة اصلی آنها برای جابهجایی مناسب نیستند.
هاردهای اکسترنال
هاردهای اکسترنال جهت ذخیرهسازی اطلاعات استفاده میشوند؛ اما با این تفاوت که هاردها بهصورت دایمی به سیستم متصل نمیشوند و میتوان این هاردها با اطلاعات موجود در آنها با خود حمل کرد و به سیستمهای متعدد متصل کرد. این هاردها نسبت به هاردهای اینترنال سرعت انتقال دادة کمتری را شامل میشوند و در فضاهای مختلف نظیر یک ترابایت و دو ترابایت عرضه میشوند.
در این مقاله ما به بررسی انواعهاردهای اینترنال میپردازیم پس با ما در ادامه همراه باشید.
پورتهای ورودی هاردها
پورت ورودی PATA
این پورتها با نام parallel advance technology attachment اولین پورت هایی بودند که در سال 1986 برای هاردها تولید شد که باعث میشد یک هارد به طور همزمان به دو مادربرد دارد اتصال شود. این پورتها سرعت بالایی در انتقال اطلاعات ندارند و امروزه خیلی از آنها استفاده نمیشود.
پورت ورودی SATA
پورت هایی ورودی serial advance technology attachment از دومین پروت هایی هستند که جایگزین پروت های PATA شدند و سرعت بسیار بالاتری در انتقال اطلاعات دارند.
هاردهای HDD
هاردهای HDD یا hard disk drive از اولین هاردهایی هستند که در سال 1956 توسط IBM تولید شدند و باتوجهبه نقش بسیار مهمی که دارند تا به امروز نیز مورداستفاده قرار میگیرند. هارددیسکها شامل صفحات مغناطیسی ای مباشند که با چرخش در سیستم اطلاعات موردنظر را بررسی و ذخیره میکنند.
این صفحات مغناطیسی با سرعت بسیار بالایی دارند. هارددیسکها باتوجهبه سرعت این صفحات به سه مدل 5400،7200 و 10000 تقسیمبندی میشود که هر کدام از آنها باتوجهبه سیستم کاربری استفاده میشود. بسیاری از سیستمهای کامپیوتری از هاردهای 7200 جهت ذخیرهسازی استفاده میکنند؛
اما سیستمهایی با سختافزار ضعیفتر و لپ تابهای معمولی از هاردهای 5400 استفاده میکنند. نوع دیگری از سیستمهای قدرتمند هستند که از هاردهای 10000 استفاده میکنند؛ اما این هاردها بهندرت استفاده میشود به این دلیل که از هاردهای SDD بیشتر استفاده میشود که در ادامه بررسی میکنیم.
هاردهای HDD از کابلهای SATA جهت انتقال اطلاعات استفاده میکنند و با استفاده از این پورت شش گابایت اطلاعات در هر ثانیه منتقل پیدا میکند.
هارددیسکها دارای دو سایز 3.5 اینچ و 2.5 اینچ میباشد که مورد اول در سیستمم های کامپیوتر و سرورها استفاده میشود و مورد دوم در لپ تاب مورداستفاده قرار میگیرد.
هاردهای SSD
بسیاری از افراد با مشکلاتی مانند سرعت پایین در انتقال اطلاعات یا اجرای برنامهها یا فرمتهای دیگر دیتا موردنظر در سیستمعامل خود روبهرو شدهاند و به دنبال راهی برای افزایش سرعت و راندمان بهتر برای انتقال داده و اجرای دادههای خود هستند و به همین دلیل است که باید از هاردهای SDD استفاده کنید.
هاردهای solid state drive دارای قطعة متحرکی درون خود نیستند و برای انتقال اطلاعات از چیپستهای فلش مموری استفاده میکنند و همین مورد باعث میشود سرعت بسیار بالایی در انتقال دادهها داشته باشند.
هاردهای SSD با پورتهای SATA به مادربورد قرار میگیرند؛ اما نوع دیگری از این SSD با نام M.2 SSD که نسخة کوچکتری میباشد در خود مادربورد نصب میشود و مانند SSDهای معمولی سرعت بالایی دارد و در سیستمهای کوچکتر مانند لپ تابها و تبلتها مورداستفاده قرار میگیرد.
هاردهای SSD نسبت به هارددیسکها هزینه های بسیار بالاتری دارند که ان هم به دلیل سرعت بالای آنها میباشد و به همین دلیل در بسیاری از سیستمهای کامپیوتری از یک هارددیسک جهت ذخیرهسازی فایلهای بسیار حجیم استفاده میشود و از هارد SSD جهت ذخیرهسازی اطلاعات مهم و دیتایی که بهسرعت بستگی دارند استفاده میشود. البته میتوان در یک سیستم از هاردهای SSD بسیاری استفاده کرد؛ اما باید هزینة زیادی را صرف آنها بکنید.
هارد SSHD
این هاردها با نام solid state hybrid drive هاردهایی هستند که ترکیبی از هارددیسک با صفحات مغناطیسی و یک هارد SSD با مموری فلش میباشد و دادههای موردنظر در هارددیسک ذخیره میشود و باتوجهبه فلش مموری سرعت بالایی خواهند داشت و در اجرا کمک بسیار زیادی میکنند. درواقع این هارد به دلیل اینکه هر دو ویژگی هاردهای پیشین را دارد بسیار مناسب و مقرونبهصرفه است.
کدام هارد مناسب است؟
هر کدام از هاردهای ذکر شده باتوجهبه کارایی سیستم موردنظر و ویژگیهای آن در یک سیستم به کار گرفته میشود و این مواقع دلیلی است گه آنها را تاز هم متمایز میکنند؛ اما جهت ذخیرهسازی اطلاعات مهم نیست که کدام هارد را جهت ذخیرهسازی انتخاب میکنیم؛ زیرا ممکن است بر اثر عواملی مانند گذشت زمان یا مشکل سختافزاری هاردها خراب شوند و دادههای بسیار زیادی را از دست دهید. به همین بهتر است در هر بازه زمانی اطلاعات مورد را در فضای ابری نگهدارید تا مشکلی از لحاظ حفظ دیتا ایجاد نشود و بک آپی از آنها در اختیار داشته باشید. یکی از بهترین برنامههایی که میتوانید جهت حفظ اطلاعات در فضای ابری داشته باشید گوگل درایو میباشد.
جمعبندی
در مقاله به یکی از اصلیترین قطعات یک سیستم کامپیوتری یعنی هارد پرداختیم که هر کدام از آنها دارای ویژگیهایی مختص خود بودند و میتوان از آنها استفاده کرد. ممنون که در این مقاله با چای هوشمند همراه بودید.