دنیای شبکه و تکنولوژی روزبهروز در حال پیشرفت تحولهای گوناگون میباشد. یکی از گستردهترین و پایهترین ساختار شبکه و اجزای آن کدنویسی است.
درواقع تشکیلدهندة ساختار شبکه و اجزای آن نظیر سایت، برنامه، سرور، اینترنت اشیا و هوش مصنوعی بر اساس کدنویسی صورت میگیرد.
کدنویسی یکی از مشاغل پر دردسر و درعینحال لذتبخش و با بازار کار مناسبی روبهرو است و نهتنها در کشور بلکه در جهان نیز بسیار موردتوجه قرار گرفته است.
کدنویسی دارای زبانهای مختلفی در هر دو حوزة بکاند و فرانتاند میباشد و هر ساله زبانهای جدید و با کاراییهای جدیدی برای آن روبهرو میشود.
در این مطلب ما به بررسی یکی از زبانهای پرطرفدار حوزة بکاند یعنی go آشنا خواهیم شد.در ادامه با اسمارت تی همراه باشید.
زبان کدنویسی go یا golang از زبانهایی میباشد که توسط گوگل تولید شده است و در زمینة هوش مصنوعی، اپلیکیشن، فضای ابری و سرور مورداستفاده قرار میگیرد.
در سیاری از زبانها برای کدنویسی بسیار از کارها نظیر مدیریت حافظه و قابلیت تفکیک دادهها بهصورت دستی و دشوار انجام میشود؛ اما با استفاده از این زبان بسیاری از کارها بهصورت اتوماتیک توسط این زبان مدیریت و انجام میشود و یکی از دلایلی میباشد که امروزه یکی از پرطرفدارترین زبانهای شناخته میشود. بهطوریکه در نظرسنجی سال 2020 این زبان از رتبه دهم به رتبه پنجم ارتقا یافت و بسیاری از برنامهنویسان از آن استفاده میکنند.
زبان کدنویسی go از زبانهای مدلسازی شدة زبان C میباشد؛ اما این زبان به دلیل سرعت بالا، آسانی بخشی به بخش کدنویسی و دارابودن قابلیت اجراشدن بدون ماشین مجازی بسیار موردتوجه قرار میگیرد.
تاریخچة زبان کدنویسی go
تا قبل از بهوجودآمدن این زبان گوگل با مشکلات زیادی در بخش مدیریت دیتابیس و مسائل دیگر درگیر بود و به همین دلیل به دنبال راهی برای رهایی از این مشکلات و مدیریت این امور بهصورت خودکار بود به همین دلیل در سال 2007 این زبان توسط رابرت گریسمر، راب پایک و کن تامسون کسانی که قبلاً زبان C++ را تدوین کرده بودند شروع به کار و تولید این زبان کردند.
هدف از تولید این زبان، این بود که آنها نیاز به زبانی بودند که در عین سادهبودن ویژگیهایی که در python,java script و C++ یافت میشد را دارا باشد. سرانجام در سال 2009 زبان کدنویسی GO رونمایی شد و در سال 2012 بهصورت اولین آپدیت برای زبان go ریلیز شد.
چرا زبان کدنویسی go را یاد بگیریم
- یادگیری راحت
- خوانایی راحت کدها و پشتیبانی فعال
- پشتیبانی پروژههای گسترده
- درآمد قابلتوجه
- امنیت قوی
- کتابخانههای کد گسترده
کاربرد زبان کدنویسی گو
همانطور که مطرح کردیم این زبان در حوزههای بسیاری کاربرد دارد در ادامه برای بررسی حوزههای مختلف کاربرد go همراه باشید.
کاربرد در خدمات ابری
امروزه بسیاری شرکتهای بزرگ دیتابیسهای خود را در بستر فضای ابری نگهداری مکنند تا در هزینههای نگهداری صرفهجویی شود. گوگل فضای ابری خود را با استفاده از گو ساخته است و شرکتهای دیگری نظیر sendgrid و dropbox از این زبان استفاده میکنند.
کاربرد در خدمات reservation و مدیریت مالی
شرکتهایی نظیر اوبر این زبان برای بارگیری سریع نقشهها و ارتباط راننده و مسافر به دلیل سرعت بالا مورداستفاده قرار میگیرد. همچنین در زمینة مدیریت مالی در شرکتهایی مانند paypal و American express جهت پرداختهای مالی و مدیریت حقوقهای یک شرکت استفاده میشود.
کاربرد در پلتفرمهای بخش موزیک و ویدئو
زبان گو به دلیل پشتیبانی از فرمتهای مختلف در بخش موزیک و ویدئو نیز استفاده میشود و در شرکت بزرگی نظیر soundcloud که دارای چندین بخش موزیک و کاربر و خواننده میباشد، جهت مدیریت راحتتر از این زبان استفاده میکند.
کاربرد در پیامرسانها
زبان گو در پلتفرمی مانند twitch که برای گفتگو آنلاین و استریمینگ استفاده میشود کاربرد دارد و در بخشهای زیر ساختار آن مانند مدیریت اکانتها و سیستمهای مالی نیز استفاده میشود. همچنین در سیستمهایی نظیر ارسال ایمیل و پیامک و اعلام تقویم کاربرد دارد.
کاربرد در توسعه بازیهای کامپیوتری
زبان گو در بخش کتابخانة کدهای خود بخشی را با عنوان nano برای سرور گیمینگ در نظر گرفته است و شرکت riot games و دیگر شرکتهای بازیسازی برای مدیریت بازیها و اکانتها یوزرهای خود ازین زبان استفاده میکنند.
کاربرد در امنیت سایبری
زبان گولنگ در بخش امنیتی سرورها و ابر نیز کاربرد دارد و شرکتهایی که از سرویس 1password استفاده میکنند از زبان گو استفاده میشود تا رمز عور و نام کاربری کاربر ذخیره شود و در صورت لاگینکردن یا فراموشی پسورد با سرعت بالا بازیابی شود همچنین در سرویسهای احراز هویت و مدیریت اطلاعات کاربران نیز از گو استفاده میشود.
مزایای زبان برنامهنویسی گو
این زبان کدنویسی دارای مزایای ویژگی نیز میباشد که آنها را بررسی میکنیم.
سادگی زبان گو
قطعاً یکی از مهمترین نکتههای قابلتوجه اسان بودن این زبان میباشد که هر کدام از بخشهایی بهصورت جداگانه و مجزا تقسیم شدهاند و همین قضیه از دلایلی است که به آن سهولت میبخشد.
سرعت قابلتوجه
زبان گو از دسته زبانهایی میباشد که با سرعت فوقالعاده بالا به کدهای ماشین تبدیل میشود و در بسیاری از بخشهای اینترنت از دیگر زبانها مانند جاوا قویتر عمل میکند.
وجود ابزارهای مختلف
زبان گولنگ در بخش کدهای خود دارای بخشهای بسیار کاربردی ای نباشد که در هر زمینه میتوان آز آنها استفاده کرد.
پشتیبانی مناسب
زبان گو در سیستمعاملهای ویندوز، مک و لینوکس استفاده میشود و توسط ویرایشگرهای بسیاری پشتیبانی میشود که شامل
Vim,VS Code,Atom و دیگر ویرایشگرها میشود.
معایب زبان کدنویسی golang
- در مواردی ممکن است امنیت کدنویسی با مشکل روبرو باشد.
- ماشین مجازی ندارد
- ممکن است نیاز به مدیریت حافظه بهصورت دستی داشته باشید
- فاقد کدنویسی اشیا میباشد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی کلی کدنویسی و مطالعه دقیق زبان go در برنامهنویسی و کدنویسی پرداختیم که یکی از زبانهای آسان و رایج است که امروز مورداستفاده قرار میگیرد و مزایا و ویژگیهای متعددی را دارد و مهمترین ویژگی آن انسانی و مفیدبودن در هر شاخه از دنیای تکنولوژی و شبکه میباشد. ممنون که در این مطلب با چای هوشمند همراه بودید.