شبکه اینترنت بخشهای گستردهای را در بر میگیرد و ما در زمان های بسیاری از حیطه های مختلف آن استفاده می نماییم ,اما استفاده از این شبکه مراحل زیادی را طی میکند تا ما بتوانیم از آن برای خود استفاده کنیم که به آنها پروتکل گفته میشود. پروتکلها مجموعه قوانین، ساختار و قراردادهایی هستند که میان سیستمعاملها و شبکه برقرار میشود تا تبادل اطلاعات صورت گیرد. در این مقاله همراه تیم اسمارت تی باشید تا انواع پروتکلهای شبکه را بررسی کنیم.
(Hypertext transfer protocol)HTTP
HTTP یکی از ابتدایی ترین و درعینحال رایجترین پروتکلی است که از آن استفاده میشود. این پروتکل یکی از کاربردیترین پروتکلها میان سیستمهای اطلاعاتی می باشد. HTTP نقش برقراری ارتباط بین سرور و کاربر را در شبکه اینترنت ایفا میکند و باعث میشود که کاربر اطلاعات موردنظر خود را در یک سرور بارگذاری یا برداشت کند. این پروتکل بدون حالت است و تا زمانی که کاربر با سرور در ارتباط است رابطه آنها حفظ میشود و زمانی که روابط آنها با یکدیگر به پایان برسد سیستم کاربری و سرور به طور کامل یکدیگر را فراموش میکنند. پروتکل HTTP بعد از ایجاد شدن زبان کدنویسی HTML ایجاد و فرصتی برای شروع صفحات وب و اولین وبسایتها در اینترنت شد. بسیاری از مرورگرها نظیر گوگل و فایرفاکس از این پروتکل استفاده کرده و باعث مبادله اطلاعات میان سرور و کاربر میشوند.
(Hyper text transfer secure)HTTPS
زمانی که از پروتکل HTTP استفاده شود ما میتوانیم بسیاری از اطلاعات خود را با سرور موردنظر مبادله کنیم که برخی از آنها اطلاعات عمومی هستند و برخی اطلاعات شخصی مانند نام و نام خانوادگی، آدرس، حساب بانکی و بسیاری دیگر از اطلاعات که میتوانیم در اختیار آن بگذاریم؛ اما مشکلی که وجود دارد این است که این پروتکل دارای امنیت بالایی نیست و به همین دلیل بسیاری از هکرها میتوانند با متصل شدن به این سرور به اطلاعات کاربران نیز دسترسی پیدا کنند به همین دلیل پروتکل HTTPS مورداستفاده قرار میگیرد که دارای امنیت بالایی است و باعث میشود که اطلاعات خصوصی کاربر حفظ شده و در اختیار هکران و دزدی اطلاعات قرار نگیرد. نحوه کار این پروتکل به این صورت است که زمانی که یک کاربر اطلاعات شخصی خود را در سروری با این پروتکل وارد میکند، اطلاعات وارد شده در مسیر رسیدن به سرور تبدیل به کدهایی ناخوانا میشود که فقط سرور به آنها دسترسی دارد و در نتیجه از نظر کاربران دیگر این اطلاعات محفوظ میماند. به همین دلیل باید توجه کنید که در سایتهایی که نیاز به اطلاعات شخصی شما هستند دارای این پروتکل باشند.
SSL به معنای secure socket layar میباشد. این پروتکل در واقع نوعی گواهی امن میباشد که به کاربری که از یک سایت استفاده میکند این اطمینان را میدهد که اطلاعات موردنظر کاربر در سایت حفظ میشود. زمانی که یک سایت و سرور از این گواهی استفاده می نماید باعث میشود که ارتباطی کاملاً خصوصی و امن میان کاربر و سایت برقرار شود و در دسترسی دیگر کاربران حفظ شود. اما ارتباطی که مرورگر گوگل با این گواهی دارد بسیار مهم است. گوگل بهعنوان یک مرورگر قدرتمند و بزرگ نیاز دارد تا از روشهای گوناگون اطلاعات کاربران خود را حفظ کند به همین دلیل از این گواهی استفاده میکند و سایتهایی که امن هستند را برای کاربران خود به نمایش میگذارد زمانی که کاربر به سایتی بدون این گواهی وارد شود، گوگل برای کاربر خود هشداری را مبنی بر امن نبودن سایت ارسال میکند و کاربر خود را آگاه میسازد.
FTP
این پروتکل (File transfer protocol) برای انتقال فایل میان کاربر و سرور مورد استفاده قرارمی گیرد و با استفاده از آن میتوانیم محتوای موردنظر خود را نظیر عکس، ویدئو یا هر فایلی را در سرور آپلود یا دانلود کنیم. طرز کار این پروتکل نیز به این صورت است که از دو کانال به نام کانال کنترل و کانال داده استفاده مینماید. کانال کنترل مسئول برقراری اتصال میان دو سیستم و احراز هویت آنها میباشد و کانال داده نیز مسئول انتقال داده میان این دو سیستم است.
پروتکلهای ایمیل
پروتکلهای ایمیل به کاربر کمک میکند تا اطلاعات موردنظر را بهخوبی به سرور انتقال دهد که دارای سه نوع میباشد.
SMPTP
این پروتکل به معنای simple mail transfer protocol هست و استانداردی مناسب میان ارسال اطلاعات از سوی فرستنده برای گیرنده ایجاد میکند.
IMAP(internet mail access protocol)
از این پروتکل جهت انتقال اطلاعات و ارتباط بین گیرنده و فرستنده در وب صورت میگیرد . امروزه سایتهایی یا سرویسهای ایمیل تحت عنوان وب برای ارسال اطلاعات از این پروتکل استفاده میکنند.
POP
این پروتکل با عنوان post office protocol یکی دیگر از پروتکلهایی است که برای ایمیلها استفاده شده و با استفاده از آن میتوانند ایمیل موردنظر را از سرور ایمیل دانلود کنند و به سرور داخلی خود انتقال دهند و از مزایای آن این است که با دانلود ایمیلها میتوانید بدون وصل شدن به شبکه اینترنت اطلاعات موردنظر خود را دریافت نمایید؛ اما اگر این اطلاعات به هر دلیلی از بین برود دیگر به آن دسترسی نخواهید داشت؛ زیرا زمانی که اطلاعات را دانلود میکنیم سرور اصلی ایمیل برای ایجاد فضا آن را از سرور خود حذف میکند.
TCP
پروتکل transmission control protocol ارتباط بین سیستمها را با شبکه اینترنت فراهم میکند و دارای ویژگیهای خوبی است که میتوانیم به امنیت بالا، سازگاری با محیط ، روش مناسب برای ارتباط میان سیستمها و یکی از مهمترین پروتکلهای شبکه اینترنت را نام برد.
UDP
پروتکل user datagram protocol شبکهای بیسیم و مجازی میان انتقال داده ایجاد میکند و با اینکه تشابه زیادی با tcp دارد؛ اما بیشتر از این پروتکل بهمنظور ارسال صوت و تصویر استفاده میگردد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی یکی دیگر از اجزای پرقدرت اینترنت یعنی پروتکلها پرداختیم که در بسیاری از کارهایی که ما در ا دنیای تکنولوژی انجام میدهیم آنها را دیدهایم.
خوشحالیم که در این مقاله هم همراه چای هوشمند بودید.