درادامه معرفی تجهیزات شبکه به پچ کورد شبکه می پردازیم. یکی از انواع کابل های معروف که تکنسین های شبکه با آن آشنا هستند.
کابل پچ یا همان پچ کورد نوعی کابل شبکه است و برای اتصال دستگاههای شبکه به یکدیگر مورداستفاده قرار میگیرد. پچ کوردها در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند و عمدهترین کاربرد آنها اتصال دستگاههای شبکه به یکدیگر است. برای مثال اتصال یک سیستم کامپیوتری به سوئیچ شبکه یا روتر..
پچ کورد چیست؟
پچ کورد شبکه که به انگلیسی Patch Cord نامیده میشود، یک کابل شبکه کوتاه است که در دو سر آن سوکتهایی با استاندارد RJ-45 نصب شدهاند.
این کابلها برای اتصال دستگاههای مختلف شبکه مانند کامپیوترها، سوئیچها، و… به یکدیگر استفاده میشوند پچ کوردها معمولاً در اندازههای مختلفی تولید میشوند و باتوجهبه نوع کاربردی که دارند، میتوانند دارای خصوصیات مختلفی باشند.
کابلهای کوتاهتر اتلاف کمتری دارند و احتمال تأثیرگذاری نویز بر روی دادههای ارسالی در آنها کمتر است و باتوجه به اینکه در کارخانه سوکت زنی شدهاند احتمال خطا در این روند بهوسیله تکنسین کاهش پیدا میکند.
انواع پچ کورد
patch cordsها در انواع مختلف و به طبع با کاربرهای گوناگون در بازار عرضه میشوند و این دستهبندی بر اساس نوع کابل، نوع کانکتور، طول کابل و…. میباشد. در ادامه به بررسی بیشترین موضوع میپردازیم:
پچ کورد STP یا Shielded
کابل پچ STP در شرایطی که نیاز به حفاظت از شبکه در برابر تداخل الکترومغناطیسی وجود داشته باشد؛ مانند محیطهای صنعتی و پزشکی پچ کورد STP گزینه مناسبی است چرا که دارای لایحه محافظ میباشد.
پچ کورد UTP
این نوع از patch cordsها برای اتصال دستگاههایی با سرعت گیگابیت مورداستفاده قرار میگیرند و برای اتصال کامپیوترها، سوئیچهای شبکه و روترها کاربرد دارد. نکته قابلتوجه اینکه UTP فاقد لایه محافظ میباشد در نتیجه بهمنظور جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی مورداستفاده قرار نمیگیرد.
بدون فویل و شیلد |
UTP |
فویلدار |
FTP |
هر زوج دارای فویل جدا |
STP |
شیلدار و فویل دارد |
SFTP |
شیلدار و ر زوجدارای فویل جدا |
SSTP |
پچ کورد Fiber Optic
Fiber Opticها معمولاً برای اتصال دستگاههای سوئیچینگ و روتینگ و همچنین برای اتصال به شبکههای اینترنتی استفاده میشوند و برای انتقال دادهها با سرعت بالا و در فواصل بلند کاربرد دارند.
- پچ کوردهای زوج تابیده (Twisted Pair): برای شبکه های کامپیوتری استفاده میشود و معمولاً در طولهای 0.5 تا 20 متر موجود است. این کابلها بر اساس دستهبندیهای CAT1 تا CAT8 در بازار وجود دارند و دراینبین پچ کوردهای CAT5e، CAT6 و CAT6a بیشترین کاربرد را دارند و دارای کانکتورهای RJ-45 هستند که به دو سرکابل پچ متصل میشوند.
- پچ کوردهای فیبر نوری: برای اتصالات شبکههای فیبر نوری استفاده میشود و میتوانند بر اساس نوع کابل (سینگل مود یا مالتی مود)، نوع کانکتور (مانند LC، SC، FC، MTRJ)، و سایر مشخصات فنی مانند نوع پولیش و اندازه جکت کابل دستهبندی شوند.
پچ کورد فیبر نوری چیست؟
از الیاف شیشه یا پلاستیکی ساخته شدهاند و به دلیل پهنای باند بالا و تأثیرپذیری کم از تداخلات الکترومغناطیسی که قادر به انتقال دادهها با سرعت بسیار بالا و بر روی فواصل طولانی هستند. پچ کوردهای فیبر نوری معمولاً دارای کانکتورهای استانداردی مانند LC، SC، ST، و MTP/MPO هستند و میتوانند در انواع مختلفی مانند Single-mode و Multi-mode تولید شوند، برای شبکههایی که نیاز به انتقال حجم زیادی از دادهها دارند، گزینه عالی محسوب میشوند.
انواع پچ کورد فیبر نوری
انواع پچ کورد فیبر نوری به شرح زیر است:
Multi Mode : این پچ کوردها دارای کابل فیبر نوری با قطر بزرگتری هستند باتوجهبه نوع کانکتور و نوع کابل، تولید میشوند و برای اتصال دستگاههایی با سرعت کمتر و در فواصل کوتاه به کار میروند
پچ کورد Single Mode
این نوع پچ کورد برای اتصال دستگاههایی با سرعت بالا و در فواصل بلند به کار میروند.
پچ کورد MTP/MPO
MTP/MPO برای اتصال به سوئیچها و پنلهای پچ با تعداد بالای پورت، به کار میروند.
پچ پنل چیست؟
برای سازماندهی کابلهای شبکه و مدیریت اتصالات بین کامپیوترها و سایر تجهیزات مورداستفاده قرار میگیرند و به مدیریت اتصالات کابلها بین کامپیوترها و سایر تجهیزات شبکه کمک میکنند.
پچ پنلها دارای انواع مختلفی میباشد و بر اساس تعداد پورتها، نوع کابل، و برندهای مختلف در دستهبندیهای مختلف به بازار عرضه میشوند.
پچ کورد CAT6
یکی از پرکاربردترین انواع کابلهای شبکه، کابل پچ کورد CAT6 است در دودسته CAT6 و CAT6a موجودات در مقایسه با کابل CAT5 روکش ضخیمتری دارند و از جنس PVC و LSZH یا LSOZ تولید میشوند.
معمولاً بهصورت شیلددار هستند و میتوانند اطلاعات را با سرعت 10 گیگابیت تا طول 100 متر انتقال دهند.
تفاوت کابل شبکه و پچ کورد شبکه چیست؟
اصلیترین تفاوت پچ کورد و کابل شبکه دارابودن سکوت آماده در دو سرکابل پچ کورد است.
تکنسین شبکه میتواند بهاندازه مشخصی از کابل شبکه را سکوت بزند؛ ولی پچ کوردها بهصورت سوکت خورده تولید میشوند و همین موضوع موجب صرفهجویی در زمان و کاهش نیروی انسانی و ابزار در فرایند کابلکشی زیرساخت شبکههاست و درعینحال احتمال خطا در زمان سوکت زنی هم کاهش مییابد
سخن پایانی
ضمن قدردانی از همراهی شما تا انتهای این مقاله چنانچه نیاز به پشتیبانی شبکه، طراحی سایت و توسعه نرمافزار داشتید میتوانید روی سالها مهارت و تجربه ما در اسمارت تی حساب کنید.
کسبوکارهای امروز نیاز به ابزارهای امروزی دارند، هدف ما در اسمارت تی هوشمندسازی و سهولت انجام امور در کسبوکار شماست.