انواع کابل شبکه

انواع کابل شبکه

انواع کابل شبکه | اسمارت تی

یکی از اصلی ترین تجهیزات پسیو شبکه کابل ها هستند. مهم ترین کاربرد کابل‌های شبکه برای اتصال و انتقال داده ها بین کامپیوترها و سوییچ های شبکه های است. در ادامه به بررسی انواع کابل شبکه های کامپیوتری می پردازیم.

کابل شبکه چیست؟

به طور کلی کابل ها نقش بسیار مهمی در ایجاد ارتباط بین دستگاه‌های مختلف در یک شبکه ایفا می کنند و به عنوان یک رسانا،  اتصال دستگاه های مختلف به یک منبع اینترنتی را فراهم می کنند. نرخ انتقال داده ها در کابل های مختلف متفاوت است و به طور معمول می توانند میلیون ها داده را در هر ثانیه انتقال دهند.

انواع کابل های شبکه

در حال حاضر کابل های شبکه های کامپیوتری بسیار متنوع هستند در ادامه انواع کابل های شبکه را بررسی می کنیم.

انواع مختلف کابل شبکه

کواکسیال

جفت پیچ خورده محافظ (STP)،

جفت تابیده بدون محافظ (UTP)،

کابل فیبر نوری

کابل های کواکسیال

کابل کواکسیال از کابل های پرطرفدار است، نوعی کابل مسی است که شامل یک رسانای داخلی ( از جنس مس) ، یک عایق و یک رسانای نازک است. این اجزا با هدف انتقال داده و جلوگیری از تداخل سیگنال‌ها درکنار یکدیگر قرار می گیرند. در این کابل ها مغزی مسی داده‌ها را منتقل می کند و لایه محافظ قسمت اصلی کابل را از عوامل مخرب محیط محفوظ می دارد.

کابل های جفت پیچ خورده محافظ

کابل های جفت پیچ خورده محافظ بسیار پرکاربرد هستند و حتما نظیر آن ها را دیده اید، سیم های رنگی که به دور یکدیگر تنیده شده اند و سپرهای فلزی با یک غلاف پلاستیکی به عنوان محافظ در آن ها وجود دارد. این نوع از کابل ها مدل های متنوعی با کاربردهای گوناگونی عرضه می شوند.

دسته بندی کابل جفت پیچ خورده:

کابل جفت پیچ خورده محافظ (STP):

کابل جفت تابیده بدون محافظ (UTP)

کابل جفت پیچ خورده محافظ (STP):

کابل های STP در یک محافظ قرار گرفته‌اند و حفاظی ازجنس فویل از سیم‌های داخلی محافظت می‌کند. اگر در روند کابل کشی شبکه دستگاه هایی مانند اجاق‌های مایکروویو، نو‌رهای فلورسنت وجود داشته باشد کابل های STP گزینه ایده الی هستند چرا که ازسیم های داخلی در برابر  EMI  محافظت می کنند.

کابل جفت تابیده بدون محافظ (UTP):

در ادامه معرفی انواع کابل شبکه به کابل UTPمی رسیم. UTP هم زیر مجموعه کابل های تنیده شده است ولی با یک تفاوت فاحش که در این نوع محافظی وجود ندارد و مقرون به صرفه تر می باشند. این نوع از کابل ها در بین تکنسین های شبکه پرطرفدار هستند ولی به دلیل نداشتن محافظ بهتر است به محل کابل کشی توجه کنید که آیا استفاده از کابل UTP مناسب است یا خیر.

انواع کابل شبکه های کامپیوتری

همه‌ی کابل‌های STP و UTP در رنگ‌های مختلف عرضه می شوند و انتخاب گزینه مناسب باید بر اساس نیازسنجی اولیه انجام شود.  دسته‌بندی‌ها در این گروه با عنوان رتبه بندی “CAT”  مخفف (Category)  انجام می شود و بر مبنای سه عامل سرعت انتقال اطلاعات، پهنای باند و خصوصیات الکترونیکی از Cat 1 تا Cat 8 نام گذاری می شوند.

انواع کابل شبکه | چای هوشمند

کابل های Cat1

سرعت بسیار پایینی داشتند و برای تلفن های سیمی و مودم ها استفاده می شدند و امروزه دیگر منسوخ شده اند.

کابل هایCat2

برای سیستم های تلفن های قدیمی و شبکه های زنگ استفاده می شد حداکثر سرعت آن ها برابر با 4 Mbps بود.

کابل هایCat3

کابل های اترنت در ابتدا Cat3 بودند و معمولاً در ساختمان های قدیمی یافت می شدند این نوع سرعت 10 Mbps را پشتیبانی می‌کنند و حداکثر پهنای باند در کابل Cat3 UTP برابر با 16 مگاهرتز است.

کابل هایCat4

این کابل کشی معمولا در ساختمان های قدیمی دیده می شود و سرعت آن برابر 10 Mbps  است که برای اینترنت و انتقال سایر فایل ها سرعت کمی محسوب می شود.

کابل Cat 5

Cat 5 در شبکه های خانگی و تجاری استفاده می شود سرعت انتقال داده ها در این نوع 100 مگابیت بر ثانیه است و حداکثر طول توصیه شده در این نوع برابر 100 متر است. البته نسل جدیدتری هم در خانواده Cat 5 وجود دارد به نام Cat 5e که سرعت انتقال بالاتری برابر با 1000 مگابیت بر ثانیه را دارند.  

کابل شبکه cat6

به طور گسترده از آنها در کابل کشی مکان های خانگی و اداری استفاده می شود کابل های Cat 6 نسبت به مدل های سری Cat 5 کارایی بهتری دارند و در مسافت های طولانی قابل استفاده هستند.

سرعتcat6 ده گیگابیت بر ثانیه است در نتیجه می توان گفت برابر کابل Cat 5 است ولی این نوع برای برای انتقال اطلاعات و جلوگیری از اختلال نویز گزینه بهتری است.

کابل های Cat 6a

کابل های Cat 6a: نسخه جدیدتری هستند و می توان گفت نمونه تقویت شده کابل های Cat 6 هستند. کابل های Cat 6a بر خلاف مدل های قبلی در مدل های روکش دار STP عرضه می شوند و این کار اجازه می دهد تا در مسافت های طولانی تری بتوان از آنها استفاده کرد.

کابلCat7

به طور کلی کابل های شبکه Cat 7 سرعت و پهنای باند بالایی دارند، با کابل کشی به وسیله کابلCat7 می توان 40 گیگابیت داده را انتقال داد . برای مصارف خانگی و حتی شرکت های کوچک مقرون به صرفه نیستند و مورد مصرف آن ها برای انتقال اطلاعات در دیتا سنترها و کابل کشی بین سرورها است.

کابل Cat 8

در حال حاضر کابل های Cat 8 پیشرفته ترین مدل انواع کابل اترنت، هستند. این کابل پهنای باندی 2000 مگاهرتزی دارند و حداکثر سرعت آن نیز به 40 گیگابیت بر ثانیه می رسد البته مشروط بر انکه در مقابل هرگونه اختلال الکترونیکی و نویز ایزوله باشند و به همین دلیل Cat 8 در فویل پیچیده شده اند تا امکان سرعت داده بالاتر ا فراهم شود.

کابل های فیبر نوری

کابل های فیبر نوری برای انتقال داده ها در مسافت های طولانی بهترین گزینه هستند و در ارتباطاتی که نیازمند سرعت بسیار بالا هستند کاربرد دارند مثل بیمارستان ها و بانک ها … و به دلیل داشتن یک لایه محافظ در برابر آسیب احتمالی محفوظ می مانند.

کابل های فیبر نوری هم به دودسته کلی SMF و MMF تقسیم می شوند، SMF ها برای فواصل طولانی مناسب هستند و کابل های MMF داده های بیشتری را حمل می کنند.

نکات خرید کابل های شبکه

مطمئن شوید که کابل LAN با فاصله مدنظر سازگار باش

به پهنای باند شبکه هم لازم است توجه کنید زیرا انواع کابل شبکه با پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات متفاوتی در بازار وجود دارد.

مسیر عبور کابل LAN را بررسی کنید میزان تداخل کابل لن با میدان‌ های مغناطیسی باید مد نظر قرار گیرد.

تعداد متراژ مورد نیاز را برای خرید کابل و کانکتورها و ابزارهای جانبیقبل از خرید محاسبه نمایید.