شاید ویروسی شده! این گمانی است که در بسیاری از مواقع در حین کار با سیستم از نظر ما خطور می کند. برای مثال ممکن است به طور مداوم سیستم خاموش شود یا با کاهش سرعت روبرو شده باشید.
در بسیاری از موارد مشکلات این چنینی به دلیل عدم وجود آنتی ویروس معتبر رخ می دهند.
آنتی ویروس چیست؟
آنتیویروسها برنامههایی امنیتی هستند که بهمنظور محافظت از سیستم شما در مقابل ویروسها، حملات فیشینگ، ویروسهای وبسایتها، باجافزارها و اسپمها ایجاد شدهاند.
آنتیویروسها را میتوان خریداری کرد یا از انتی ویروس رایگان به منظور محافظت و از بین بردن ویروسها استفاده کرد.
ویروسها انواع مختلفی دارند و باعث میشوند مشکلاتی متعددی برای کاربر ایجادشود در این مقاله به تحقیق در مورد ویروس و آنتی ویروس پرداختیم در ادامه همراه اسمارت تی باشید.
آنتیویروس چگونه کار میکند؟
آنتیویروسها بهعنوان یک برنامه پشتیبان در سیستم موردنظر شما نظیر موبایل، سرور و کامپیوتر نصب میشوند و مدام در حال اسکن و مقاومت مقابل انواع ویروسها هستند.
برخی آنتیویروسها بهصورت پیشفرض بر روی سیستم قرار دارند؛ مانند آنتیویروس اختصاصی مایکروسافت برای ویندوز 10 هستند و برخی از آنها بهصورت اشتراکی قابلخرید هستند.
آنتیویروسها دارای آپشنی به نام real time threat detection/protection هستند که در برابر دادههای اصلی سیستم شما محافظت میکند و به طور مستمر در حال اسکن سیستم شما است و حتی نرمافزارها یا وبسایتهایی را که ممکن است در صورت استفاده از آنها خطراتی را برای شما ایجاد کنند را نیز شناسایی میکند.
آنتیویروسها برای محافظت از سیستم از سه روش استفاده میکنند.
روش امضای ویروس یا signature
این روش از قدیمیترین و مشهورترین روشهای آنتیویروس میباشد که از ساختار یا اثر کد دیجیتالی استفاده میکند و در واقع با اسکنکردن کد دیجیتالی ویروس اقدام به متوقف و حذفکردن ویروس میپردازد.
با این روش مشخصات مربوط به ویروس در دیتابیس سیستم ثبت میشود تا در صورت بروز مشکل یا واردشدن ویروسی با مشخصات مشابه اقدام به پاکسازی سیستم میکند.
روش امضای ویروس دارای ضعفهایی نیز هستند که آن هم این است سیستم موردنظر ابتدا باید به ویروس مبتلا شود که بعد از اطلاعات آن در دیتابیس ثبت شود و در واقع این عمل باعث میشود ویروسهای پیشرفتهتری ساخته شوند که در مقابل انتی ویروس مقاومت کنند و به همین دلیل این روش در مقابله با ویروسهای جدید کارایی ندارد.
بررسی عملکرد آنتی ویروس
یکی دیگر از روشهای آنتیویروس در مقابل ویروسهای جدید و شناخته شده بررسی رفتار و عملکرد سیستم و کاربر در مقابل موقعیتهای گوناگون است.
در واقع آنتیویروس با تحلیل رفتار سیستم در مقابل موقعیتها اطلاعاتی را به دست میاورد که در مواردی مانند اتصال به یک سرور خارجی یا نصب برنامههای خاص از آن رفتارها و اطلاعات استفاده میکند و به مبارزه با ویروس میپردازد. این روش هم در کنار روشهای دیگر نقاط ضعفی دارد و در مواردی مناسب عمل نمیکند؛ اما در کنار دیگر روشها کاربرد دارد.
برای مثال زمانی که باجافزاری به سیستم حمله میکند با روش امضای ویروس نمیتوان با آن مقابله کرد؛ زیرا ابتدا باید به سیستم حمله کند؛ اما با روش تحلیل رفتار باعث میشود که آنتیویروس مانع عملیات رمزگذاری شود و آن را متوقف میکند.
ماشین لرنینگ
امروزه در هوش مصنوعی استفاده از ماشینها بسیار رواج یافته است و در واقع با استفاده از آنها به بسیاری کارها را به کامپیوترها آموزش میدهیم. همین امر باعث شده است که استفاده از ماشین در آنتیویروسها و لایه امنیتی آنها تأثیر بسزایی داشته باشد.
نرمافزار آنتیویروس با یادگیری ماشین کدهای اپلیکیشن را تحلیل میکند و بر اساس درک خود برنامههای مختلف را شناسایی میکند. امروزه استفاده از هوش مصنوعی در شاخه آنتیویروس باعث شده است که یک آنتیویروس تکمیلی ایجاد شود و بهمنظور آن بسیاری از شرکتها از ماشینها برای لایههای امنیتی دیتابیس خود استفاده میکنند.
روش Machine learning با اتصال به اینترنت و اتصال به سرور جهت دریافت اطلاعات مربوطه امکانپذیر است تا با استفاده از آن نرمافزارهای مخرب را شناسایی کند.
این روش از روشهایی است که سرعت بالایی در مقابل روشهای انسانی دارد و در نرمافزارهای آنتیویروس جدید از آنها بهعنوان یک روش کامل استفاده میشود.
کاربردهای آنتیویروس
محافظت در برابر ویروسها و حملههای مختلف
مهمترین کاربری آنتیویروس در برابر ویروسها و حملهها هستند. امروزه بسیاری از حملههای سیستمی به دیتا سیستمها و دزدیدن اطلاعات مهم و جاسوسی در منابع سیستم شما انجام میشود و به همین دلیل داشتن یک آنتیویروس مناسب بسیار اهمیت دارد.
محافظت در برابر اسپمها و پاپ آپس ها
یکی از رایجترین راهها برای دسترسی ویروسها به سیستم شما با استفاده از اسپمهایی است که از طریق تبلیغات در وبسایتها نمایش داده میشود که با دسترسی به آنها میتوانند به اطلاعات سیستم شما دسترسی داشته باشند و آنتیویروس سیستم شما را بهصورت خودکار در مقابل ویروسها حفظ میکند.
محافظت در برابر وبسایت
در دنیای شبکه سایتها ناایمن بسیاری هستند و حتی در کشور ما نیز سایتهایی باهدف کلاهبرداری و دسترسی به اطلاعات شخصی و حساب بانکی وجود دارند که باید مراقب آنها باشیم و به همین منظور نرمافزارهای آنتیویروس کاربران خود را از ورود و اجازه دسترسی به این سایتهای مخرب محافظت میکند.
Real time protection
این پرتکل در آنتیویروس بسیاری از فایلها و برنامهها را به طور مداوم بررسی میکند و در صورت مشاهده هر گونه مشکل در آنها را شناسایی میکند و بهصورت قرنطینه آنها را آنالیز میکند و اگر مشکلی در آنها وجود داشته باشد که به سیستم آسیب رساند را متوقف و از بین میبرد.
دستور بوت اسکن
بسیاری از ویروس زمانی که سیستم روشن هستند خود را تکثیر میکنند تا به فایلها و نرمافزارهای دیگر دسترسی پیدا کنند و در این صورت آنتیویروس با دستور خود سیستم را خاموش و دوباره راهاندازی میکند تا هارد درایو را بهصورت کلی از ویروس پاکسازی کند و در این صورت ویروس شانسی برای تکثیرشدن و محافظت از خود ندارد و از بین میرود.
محافظت در برابر دیوایسهای جانبی مختلف
گاهی ممکن است بسیاری از دیوایسهای جانبی نظیر هاردهای اکسترنال یا فلش مموریها را به سیستم خود متصل کنیم و به همین منظور در صورت آلوده بودن آنها به بررسی آنها میپردازد و با اسکنکردن آنها از ویروس پاک میکند تا مشکلی را برای سیستم ایجاد نکند.
انواع آنتی ویروس
در ادامه به معرفی بهترین آنتی ویروس های رایگان ویندوز می پردازیم:
Avast
AVG Antivirus Free
Avira Free Security
Bitdefender Antivirus Free
Microsoft Defender
Sophos Home Free
Kaspersky Security Cloud Free
Panda Security
چگونه آنتیویروس خود را غیرفعال کنیم؟
گاهی ممکن نیاز داشته باشید آنتی ویروس را غیر فعال کنید انجام این کار از طریق تنظیمات مربوطه به آنتیویروس امکان پذیر است. پیشنهاد میشود مجدد آنتیویروس خود را فعال کنید تا از خطرات احتمالی مصون بمانید.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی کامل آنتیویروسها پرداختیم همچنین ویژگیهای یک آنتیویروس را شرح دادیم.
استفاده از انتی ویروس معتبر برای هر کاربر ضروری محسوب می شود تا اتصال ایمن تری را به دنیای اینترنت تجربه کند.