زبان برنامه‌نویسی go (golang)

زبان برنامه‌نویسی go (golang)

golang program language|اسمارت تی

تصور کنید یک شیمیدان قدرت و سرعت زبان ++c را با سادگی پایتون ترکیب کند،  نتیجه این ترکیب می شود زبان برنامه نویسی گو.

Go یا همون گولنگ Golang توسط گوگل معرفی شد و در ابتدا به علت سادگی مورد انتقاد بسیاری از برنامه نویس ها قرار گرفت. این زبان توسط 3 نخبه(رابرت گریسمر، راب پایک و کن تامسون )توسعه پیدا کرد و با حذف دستورات مشابه نسبت به سایر زبان ها ساده تر شد و به قطع می شود گفت که آینده زبان گو بسیار روشن است.  

قطعاً سرعت در برنامه نویسی فاکتور بسیار مهمی محسوب میشه.  در یک آزمون مشابه زبان گو عملکرد سریع تری نسبت به زبان c داشت که این موضوع نظر بسیاری از افراد رو به خودش جلب کرد یکی از علت های سرعت بالا در  زبان برنامه نویسی گو Go  امکان استفاده همزمان از چند نخ cpu در این زبان است.

تاریخچة زبان برنامه نویسی go

تا قبل از توسعه زبان گو،  گوگل با مشکلات زیادی در بخش مدیریت دیتابیس و …  درگیر بود و همین مشکلات انگیزه ای شد تا فرآیند توسعه زبان go توسط رابرت گریسمر، راب پایک و کن تامسون در سال 2007 آغاز شود.  

هدف اصلی توسعه گولنگ،  ایجاد یک زبان ساده با ویژگی‌های زبان های  python,java script و ++C  بود و در نهایت تلاش ها برای تولید این زبان در سال 2009 موثر واقع شد و  و در سال 2012  اولین آپدیت  زبان go  منتشر شد. 

زبان برنامه نویسی گو چیست؟

زبان برنامه نویسی go از زبان‌های مدل‌سازی شده زبان C  می‌باشد؛ اما این زبان به دلیل سرعت بالا، آسانی بخش کدنویسی و دارابودن قابلیت اجراشدن بدون ماشین مجازی بسیار موردتوجه قرار گرفته است.

کاربرد زبان برنامه نویسی go

همان‌طور که مطرح کردیم این زبان در حوزه‌های بسیاری کاربرد دارد در ادامه برای بررسی این عنوان می پردازیم:

کاربرد زبان GO  در فضای ابری

امروزه بسیاری شرکت‌های بزرگ دیتابیس‌های خود را در بستر فضای ابری نگهداری می کنند تا در هزینه‌های نگهداری صرفه‌جویی شود. گوگل فضای ابری خود را با استفاده از گو ساخته است و شرکت‌های دیگری نظیر sendgrid  و dropbox  از این زبان استفاده می‌کنند،در حال حاضر از این زبان برای ساخت سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های مبتنی‌بر فضای ابری استفاده می شود.

کاربرد زبان گو در خدمات reservation و مدیریت مالی

شرکت‌های بزرگی نظیر اوبر از  این زبان برای بارگیری سریع نقشه‌ها و ارتباط راننده و مسافر به دلیل سرعت بالا استفاده می کنند. همچنین در شرکت‌هایی مانند paypal  و American express  جهت پرداخت‌های مالی مورد استفاده قرار می گیرد که این مثال ها تصدیقی بر کارایی بالا این زبان می باشد.

کاربرد زبان برنامه نویسی GO در پلتفرم‌های بخش موزیک و ویدئو

زبان گو به دلیل پشتیبانی از فرمت‌های مختلف در بخش موزیک و  ویدئو نیز استفاده می‌شود و در شرکت بزرگی نظیر soundcloud  که دارای چندین بخش موزیک و کاربر و خواننده می‌باشد، جهت مدیریت راحت‌تر از این زبان استفاده می‌کند.

کاربرد گولنگ در پیام‌رسان‌ها

زبان برنامه نویسی گو در زیر ساخت پلتفرمی مانند twitch  (پلتفرم گفتگو آنلاین و استریمینگ ) مورد  استفاده قرار گرفته است و در بخش هایی مانند مدیریت اکانت‌ها و سیستم‌های مالی و ارسال ایمیل و پیامک این زبان نقش اصلی را بازی می کند.

کاربرد گو در توسعه بازی‌های کامپیوتری

در توسعه زبان go در بخش کتابخانه کدهایی برای سرور گیمینگ در نظر گرفته شده است و شرکت riot games و دیگر شرکت‌های بازی‌سازی برای مدیریت بازی‌ها و اکانت‌ها کاربرهای خود از این زبان استفاده می‌کنند.

کاربرد زبان گولنگ در امنیت سایبری

زبان گولنگ یا همان گو در بخش امنیتی سایبری نیز کاربرد دارد و با استفاده از آن می شود ابزارهای سیستم های امنیتی را توسعه داد. از کاربردهای گولنگ در امنیت سایبری می توان به مواردی مانند توسعه ابزارهای تست نفوذ و اسکنرهای امنیتی، و فایروال‌های شبکه، مانیتورینگ و نظارت و …. اشاره کرد.

استفاده از زبان go   در اپلیکیشن های شبکه

 زبان برنامه نویسیGo تعدادی پکیج مرتبط با شبکه دارد که برای توسعه اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های شبکه، انتخاب مناسبی به شمار می رود.

ویژگی های زبان GO

اگر در یک نگاه بخواهیم ویژگی های اصلی زبان گو رو بررسی کنیم به گزینه های زیر می رسیم:

  • امکان یادگیری راحت
  • خوانایی راحت کدها و پشتیبانی فعال
  • پشتیبانی پروژه‌های گسترده
  • درآمد قابل‌توجه
  • امنیت قوی
  • کتابخانه‌های کد گسترده
  • امروزه بازار کارزبان go بسیار زیاد است.

مزایای زبان GO

این زبان کدنویسی دارای مزایای بسیاری می‌باشد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

سادگی سینتَکس:

بارزترین ویژگی این زبان راحت بودن آن است توسعه‌دهندگان می‌توانند به‌راحتی به خواندن، نوشتن و درک کدها بپردازند در این زبان از هر نوع پیچیدگی غیرضروری اجتناب شده است. 

سرعت زبان go

زبان گو از دسته زبان‌هایی می‌باشد که با سرعت فوق‌العاده بالا به کدهای ماشین تبدیل می‌شود و در بسیاری از بخش‌های اینترنت از دیگر زبان‌ها مانند جاوا قوی‌تر عمل می‌کند. زبان برنامه نویسی Go از گروه زبان‌های کامپایلری است؛ این یعنی کدها پیش از اجرا شدن، به کدهای ماشین تبدیل خواهند شد. بنابراین، زبان Go در مقایسه با زبان‌های مفسری، کدها را سریع‌تر اجرا کرده و به شکل بهینه‌تری از منابع استفاده خواهد کرد.

کتابخانه‌های استاندارد

زبان برنامه نویسی Golang دارای کتابخانه‌های قدرتمندی است که نیاز به کتابخانه های شخص ثالث رو کاهش داده البته کتابخانه این زبان در مقایسه با پایتون، محدود است. 

متن‌باز

 زبان Go ، یک زبان متن‌باز است و به‌صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد.

پشتیبانی مناسب

زبان گو در سیستم‌عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس استفاده می‌شود و توسط ویرایشگرهای مانند Vim,VS Code,Atom   و … پشتیلانی می شود.

معایب زبان Go

البته نمی توان گفت این زبان بی نقص است و معایب آن شامل موارد زیر می باشد: 

ماشین مجازی (Virtual Machine) ندارد

ممکن است نیاز به مدیریت  حافظه به‌صورت دستی داشته باشید

فاقد کدنویسی اشیا می‌باشد.

رابط کاربری ضعیف‌در کتابخانه‌ها مشاهده می شود.

در دیباگ کردن پروژه‌ها گاهاً مشکلاتی پزارش شده است.

بازار کار زبان Go

اگر آموزش golang را به صورت پروژه محور و حرفه ای بیاموزید در  بازار کار زبان GO حتماً رتبه و جایگاه خوبی خواهید یافت و اگر در خصوص درآمد زبان GO  کنجکاو هستید متوسط حقوق توسعه‌دهنده Golang در ایالات متحده ۱۳۵ هزار دلار در سال یا ۶۹.۳ دلار در ساعت است. موقعیت‌های سطح ابتدایی از ۱۲۰هزار دلار در سال شروع می‌شود.

آموزش زبان برنامه نویسی go

اولین موضوع در خصوص یادگیری این زبان داشتن علاقه در حوزه برنامه نویسی است البته اگر قبلا با زبانی مانند پایتون آشنا باشید راه سختی پیش رو ندارید. این زبان را به عنوان شروع و اولین زبان برنامه نویسی هم می توانید انتخاب کنید و برای شروع تورآشنایی با زبان گو می تواند کمکتان کند.

جمع‌بندی

استفاده از زبان گو در حال فراگیر شدن است به‌طوری‌که در نظرسنجی سال 2020 این زبان از رتبه دهم به رتبه پنجم ارتقا یافت و بسیاری از برنامه‌نویسان از آن استفاده می‌کنند و در بازار کار نیز تقاضا برای استخدام برنامه نویس go رشد چشمگیر داشته است. ممنون که تا انتهای این مقاله همراه چای هوشمند بودید.