مجازی سازی|اسمارت تی

در عصر امروز با دیتا بیس و اطلاعات و آمار فراوانی سر و کار داریم.  سامان دادن به سخت افزار و زیرساخت سرور و تکنولوژی های مربوط به آن ها اهمیت ویژه ای دارند.

یکی از ابداعات در زمینه استفاده بهینه از سخت افزار و توزیع توان آن ها در میان کاربران ” مجازی سازی” است که با هدف صرفه جویی در منابع فیزیکی ایجاده شده است.  در ادامه با اسمارت تی همراه باشید تا بیشتر در خصوص مجازی سازی یا Virtualization بدانیم.

مجازی سازی چیست؟

مجازی سازی یا Virtualization تکنولوژی است که  به واسطه آن  می توانیم یک نسخه مجازی از یک سخت افزار یا نرم افزار  سرور را در اختیار داشته باشیم  و با هدف صرفه‌جویی در منابع فیزیکی به وجود آمده و کمک می کند تا از تمام ظرفیت یک ماشین  استفاده شود و منابع مبان کاربران  یا محیط‌های مختلف توزیع شود.

مزایای استفاده از مجازی سازی چیست؟

🔷استفاده بهینه از ظرفیت سخت افزارهای در اختیار

🔷صرفه جویی در مصرف انرژی

🔷افزایش نظارت و مدیریت

🔷سهولت در پشتیبان گیری از اطلاعات

🔷نگهداری ساده تر و انجام سرویس ها

🔷کاهش نیاز به  تجهیز سخت افزار

🔷تامین  امنیت اطلاعات بیشتر

🔷مدیریت امنیت اطلاعات

🔷روند سریع تر در اعمال تغییرات

🔷کاهش فضای فیزیکی

🔷کاهش مصرف پهنای باند

🔷افزایش پایداری شبکه و زیر ساخت

🔷آلودگی صوتی و حرارتی پایین تر

🔷افزایش سرعت و کیفیت سرویس های نرم افزاری

معایب مجازی سازی چیست؟

هر فناوری معایب و مزایای مختص خودش رو هم داره و مجازی سازی هم از این قاعده مستثنی نیست.

شاخص ترین مورد در خصوص معایب مجازی سازی هزینه اولیه تهیه ابزارهای مجازی‌ سازی است. در مورد بعد هم می شود به پیچیدگی های فراوان و نیاز به دانش و تجربه در نگه داری از این فناوری اشاره کرد.

در نهایت هم مشکل در تامین امنیت در ساختار مجازی است چرا که اگر یک قسمت از ماشین مجازی موردحمله قرار گیرد، ممکن است امنیت سایر مجموعه نیز به خطر بیافتد. پیرو این موضوع مقاله راهکارهای امنیت شبکه را از دست ندید.

Hyperviser چیست؟

هایپروایزر سیستمی هست که دارای سخت‌افزار مخصوص به خود  می‌باشد و از طریق آن می‌توان تمامی سرورها را به طور هم‌زمان مدیریت کرد و از بروز هرگونه مشکل جلوگیری کرد.

انواع hyperviser

Hyperviser type1

در هایپروایزر نوع یک نرم‌افزار هایپروایزر مستقیماً روی سخت‌افزار نصب می‌شود و نیازی به هیچ‌گونه سیستم‌عامل برای نصب نیست و برای دیتاسنترها و مجازی‌سازی سرور بهترین گزینه استفاده هایپروایزر نوع یک می‌باشد.

ویژگی این نوع هایپروایزر

عملکرد مناسب

به دلیل اینکه سیستم‌عامل این سرور مستقیماً بر روی سرور نصب می‌شود و باعث می‌شود عملکرد و راندمان بالاتری دارد و در بیشتر سازمان‌ها شرکت‌ها از آنها استفاده می‌شود.

امنیت بالا

به دلیل اینکه فرایند مجازی‌سازی روی یک سخت‌افزار فیزیکی انجام می‌شود و ارتباطی با سیستم‌های واسطه‌ای ندارد به همین دلیل در صورت بروز هرگونه مشکل روی سیستم، سیستم‌های دیگر را درگیر نمی‌کند.

Hyperviser type2

هایپروایزر نوع دو معمولاً بر روی سیستم‌عامل نصب می‌شود و به آنها hosted hypervisor می‌گویند به این دلیل که وابسته به نصب‌شدن روی سیستم‌عامل هستند. این نوع هایپروایزر بر روی دیتاسنتر نصب نمی‌شود و نسبت به نوع یک امنیت پایین‌تری دارد و به همین دلیل اغلب برای ماشین‌های مجازی تست یا محیط تست‌کردن استفاده می‌شوند.

مزایای hyperviser type2

از مزایای آن می‌توان به این توجه کرد که این هایپروایزر نیاز به نصب برنامه واسطه‌ای نیست و به‌تنهایی سرورهای مجازی را کنترل می‌کند و همچنین ازآنجایی‌که بیشتر برای تست استفاده می‌شود، محیطی را برای تست ماشین‌های مجازی فراهم می‌کند تا پس از بررسی مناسب در محیط اصلی استفاده شود.

انواع مجازی‌سازی

مجازی‌سازی سرور  server vitualization

بسیاری از دیتا سنترها از مجازی‌سازی به دلیل بهینه‌سازی هزینه‌های سرور استفاده می‌کنند و به شرکت‌ها اجازه می‌دهد که از طریق مجازی سرور بهتر منابع خود را مدیریت کنند. با مجازی‌سازی سرور این امکان را برای سیستم‌عامل ایجاد می‌کند که هرکدام از آنها به‌صورت جداگانه و بدون تداخل در سستم های دیگر از بخشی از منابع دیتاسنتر استفاده کنند.

در واقع مجازی‌سازی سرور باعث می‌شود که هرکدام از سیستم‌عامل‌ها از بخشی از منابع دیتاسنتر استفاده کنند و در نتیجه در مصرف منابع سرور صرفه‌جویی می‌شود. با فرایند مجازی سرور دیگر برای هر سیستم سرور مجزا خریداری نمی‌شود و در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود همچنین هزینه تعمیر نگهداری از سرور در حالت مجازی بسیار آسان‌تر است.

مجازی‌سازی شبکه  network virtualization

مجازی‌سازی شبکه نیز مزایای بسیاری دارد و باعث می‌شود که هر شبکه باتوجه‌به منابع خود شبکه‌های وابسته‌ای برای خود ایجاد کند و به همین دلیل با اتصال هر کاربر به شبکه دیگر نیاز نیست که سخت‌افزار جدیدی برای ایجاد یک شبکه برای یک کاربر ایجاد کنیم و باعث می‌شود با استفاده از همان نرم‌افزار یک شبکه به‌صورت مجازی به چندین کاربر داده موردنظر را ارائه داد.

با مجازی‌سازی شبکه بسیاری از هزینه‌های نگهداری و تعمیر کاهش میابد. همچنین به دلیل تقسیم‌شدن منابع شبکه به‌صورت مجازی در صورت بروز هرگونه مشکل به‌راحتی می‌توان محل موردنظر را عیب‌یابی و تعمیر کرد.

مجازی‌سازی دسکتاپ desktop virtualization

مجازی سازی دسکتاپ باعث می‌شود که بر روی یک سرور چندین سیستم مجازی قرار بگیرد که توسط یک سرور مرکزی مدیریت شوند و هر کاربری با استفاده از دستگاه ارتباطی خود می‌تواند به یکی از دسکتاپ‌های مجازی متصل و از آن استفاده کند.

بدون استفاده از این فرایند مجازی‌سازی لازم بود برای نفر یک سیستم جدید با سخت‌افزار جدیدی ایجاد شود؛ اما با استفاده از مجازی‌سازی دسکتاپ با مجهز کردن یک سیستم مرکزی یا سرور به سخت‌افزار می‌توان با مجازی‌سازی آن، سیستم‌های دیگر از آن استفاده کنند.

مجازی‌سازی اپلیکیشن

با استفاده از مجازی‌سازی یک اپلیکیشن دیگر نیازی به نصب اپلیکیشن روی هر نصب افزار نیست.

و با نصب اپلیکیشن بر روی یک سرور مجازی امکان دسترسی دیگر سیستم‌ها به آن اپ وجود خواهد داشت.

نرم‌افزارهای مجازی ساز

نرم‌افزار هایپروی

این نرم‌افزار محصول شرکت مایکروسافت می‌باشد و امکان مجازی سرور را فراهم می‌کند و به‌صورت دوره‌ای و اتوماتیک از سرور پشتیبانی خودکار می‌گیرد و امنتی قابل‌توجهی دارد.

نرم‌افزار VMware

یکی دیگر از نرم‌افزارها VMware است که به‌راحتی می‌توان فرایند مجازی‌سازی را روی آن پیاده کرد همچنین با استفاده از این نرم‌افزار می‌توان چندین سیستم‌عامل را روی آن تست و بررسی کرد و راه‌اندازی راحتی نیز دارد.

مجازی سازی vmware

در حال حاضر  یکی از بهترین نرم افزار مجازی سازی سرورنرم‌افزار VMware vSphere است.  البته ناگفته نماند که نرم افزار مجازی سازی متناسب با اهداف بهره وری از سرور  انتخاب می شود. برنامه VMware امکانات گسترده ای در زمینه مجازی سازی در اختیار کاربران قرار می دهدو یکی از برخی از بهترین نرم افزارهای مجازی سازی سرورها محسوب می شود.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی مجازی‌سازی پرداختیم و در همة ابعاد و شاخه به‌صورت مجزا پرداختیم همچنین هایپروایزها را نیز مورد بررسی قرار دادیدم و در شبکه و سرور و بخش‌های دیگر بسیار مرود استفاده می‌گیرد ممنون که در این مقاله با اسمارت تی همراه بودید.