انواع شبکه

انواع شبکه

22

در دنیای امروز تکنولوژی، کمتر فردی را مشاهده می‌کنیم که از اینترنت و این شبکه گسترده استفاده نکند. در واقع بسیاری از کارها از قبیل امور اداری و مالی را با استفاده از شبکه انجام می‌دهیم. به‌علاوه این دنیای گسترده منبع درآمدی برای بسیاری از افراد در نقاط مختلف دنیا شده است و بسیاری از کاربران شبکه و فضای مجازی کسب‌ و کاری را راه‌اندازی کرده‌اند. در این مقاله به معرفی و بررسی انواع شبکه بپردازیم.

شبکه در واقع سرویسی است که از طریق آن سیستم‌عامل‌های مختلف به آن متصل شده و با یکدیگر به مبادله اطلاعات می‌پردازند؛ انواع شبکه های کامپیوتری را در ادامه بررسی می کنیم

انواع شبکه های کامپیوتری

PAN

PAN به معنای personal area network  می‌باشد.این نوع از شبکه ساده‌ترین نوع شبکه بوده و سیستم‌های موردنظر در فضایی محدود و کمتر از ده متر می‌توانند به یکدیگر متصل شوند. بلوتوث بهترین مثالی است که می‌توانیم برای این شبکه توصیف کنیم. در این نوع از اینترنت سیستم‌عامل‌های کوچکی نظیر موبایل و تبلت می‌توانند متصل شوند و فقط دو سیستم می‌توانند با استفاده از آن به یکدیگر متصل شوند همچنین در این سرویس داده‌هایی با حجم کمتر مانند عکس، فیلم و برخی اپلیکیشن‌ها ساده می‌شود.

LAN

LAN (local area network) به اتصال محلی چند سیسم عامل در یک فضای مشخص نظیر خانه یا یک اداره می‌گویند که نسبت به شبکه قبلی گسترده است. از این سرویس هم برای مبادله اطلاعات با یکدیگر استفاده می‌شود. سیستم‌هایی که از این سرویس استفاده می‌کنند می‌توانند توسط کابل به یکدیگر متصل شود و حتی با این سرویس قادر به اتصال به شبکه گسترده اینترنت هستند. از مزایای این سرویس می‌توان به امنیت بالای آن در مبادله اطلاعات و نامحدود بودن و سرعت بالای مبادله داده‌ها به یکدیگر اشاره کرد.

CAN

تصور کنید یک شرکت بزرگ هستید که دارای ساختمان‌های مجزا اما در ارتباط با یکدیگر هستند و شما به دنبال راهی برای مبادله اطلاعات از ساختمان‌ها به یکدیگر و ساختمان اصلی خود هستید در این شرایط شما از سرویس can  (campus area network) استفاده می‌کنید.CAN  اغلب در شرکت‌ها یا اداراتی استفاده می‌شود که دارای چند ساختمان هستند و برای مبادله اطلاعات از LAN اما در ابعادی گسترده تر استفاده می کنند. فضایی که این نوع از شبکه پوشش می‌دهد بین یک تا پنج کیلومتر است و روش راه‌اندازی آسانی دارد و به نسبت، سیستم‌های قابل‌توجهی را در فضایی نسبتاً مناسب پوشش می‌دهد.

MAN

MAN  به معنای METROPOLITAN AREA NETWORK  بوده و نسبت به دیگر انواع شبکه که ذکر شد بسیار گسترده‌تر است. این شبکه معمولاً برای مبادله اطلاعات در فضایی بزرگ نظیر یک شهر استفاده می‌شود و معمولاً توسط نهاد دولتی اداره میگردد. این سرویس گسترده معمولاً در شهرها مورداستفاده قرار می‌گیرد و از نوع خاصی از شبکه برای افزایش پهنای باند خود و افزایش سرعت مبادله اطلاعات خود استفاده می‌کند. همچنین برای مبادله اطلاعات از فیبر نوری جهت سرعت بالای مبادله و امنیت بالا در انتقال اطلاعات استفاده می نماید.

WLAN

WLAN(wide local area network) گسترده‌ترین نوع شبکه است که می‌توان به آن اینترنت نیز گفت. این شبکه بسیار گسترده است و از لحاظ جغرافیایی محدوده‌ای جهانی دارد و دیگر انواع شبکه برای متصل شدن به اینترنت از آن استفاده می‌کنند. این شبکه از لحاظ هزینه قیمت بالایی دارد؛ اما نه‌تنها سرعت مبادله اطلاعات بالایی دارد؛ بلکه در امنیت نیز این نوع شبکه بسیار بالاست.

CDN (content deliver network) 

از این شبکه برای مبادله اطلاعات چند رسانه ای در سطح جهانی استفاده می گردد که دارای سرور مختص به خود و پهنای باند خصوصی می باشد. از این سرور برای تحویل سریع داده‌ها بین سایت‌ها استفاده می‌شود که مانند سرویس‌های دیگر دارای امنیت بالایی است و باعث بهبود عملکرد وب‌سایت‌ها در انتقال اطلاعات می‌شود.

SAN 

(storage area network) 

این سرویس که به معنی شبکه ذخیره‌سازی اطلاعات است شامل مجموعه ای از دستگاه‌های ذخیره ‌سازی اطلاعات همچون  هارد است که اطلاعات را با بالاترین سرعت ممکن پردازش می‌کند و سیستم‌هایی که در یک اداره یا شرکت هستند برای دسترسی سریع به اطلاعات از این سرویس استفاده می‌کنند. این سرویس دارای حفاظت اطلاعات قابل‌توجه و مورد اطمینانی باشد.

VPN

این سرویس به معنای (virtual private network) می‌باشد.این شبکه یک شبکه خصوصی است که در سراسر یک شبکه عمومی ایجاد می‌شود. این سرور با استفاده از پروتکل‌های تونل‌زنی میان شبکه و دستگاه‌های کاربر، اتصالات رمزگذاری شده ایجاد می‌کند. استفاده از این شبکه باعث می‌شود آدرس IP کاربر و همچنین داده‌های سیستم او از هکران سایبری حفظ شود و مکان کاربر نیز در جایی که این سرویس قرار دارد نشان داده ‌شود.

انواع شبکه اینترنت

اتصالات شبکهسیستم‌عامل‌هاپهنای باندنوع شبکه
بلوتوث و USBتلفن‌های همراه و تبلت‌هاکمتر از ده مترPAN: personal area network
فیبر نوری و اینترنت بی‌سیمکامپیوترها، تلفن‌های همراه و روترهابیش از صد مترLAN: local areanetwork
فیبر نوری و اینترنت بی‌سیمکامپیوترها، تلفن‌های همراه و روترهاتا فاصله پنجاه کیلومترMAN: metropolitan area network
فیبر نوری و اینترنت بی‌سیمکامپیوترها، تلفن‌های همراه و روترهابین یک تا پنج کیلومترCAN: campus area network
فیبر نوری و اینترنت بی‌سیمکامپیوترها و روترهاجهانیWAN: wide area network
فیبر نوری و اینترنت بی‌سیمسرورهای پروکسی
جهانی
CDN: content delivery network
Point of presenceکامپیوترها، تلفن‌های همراهو تبلت‌ها
جهانی
VPN: virtual private network

شاید یکی از سؤالاتی که در ذهن شما ایجاد شود این است که با استفاده از کدام یکی از این شبکه‌ها ما بهره‌مندی بیشتری خواهیم داشت. در واقع ما نمی‌توانیم یک شبکه را به‌عنوان بهترین شبکه انتخاب کنیم و باتوجه ‌به هدفی که سیستم موردنظر ما می‌خواهد از شبکه استفاده کند، ما انتخاب متفاوتی خواهیم داشت. اما در انتخاب شبکه باید به سه مورد اساسی توجه کنیم:

  • تعیین میزان استفاده از شبکه
  • انواع  کاربران و سیستم‌هایی که از شبکه می‌خواهند استفاده کند.
  • موقعیت موردنظر

در این مقاله به بررسی انواع مختلف شبکه پرداختیم و هرکدام از انواع آنها را به طور دقیق و با ویژگی‌ها بیان کردیم. ممنون که در این مقاله همراه تیم شبکه اسمارت تی بودید.